Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Deze brief stuurde een vrouw aan haar klasgenoten. Een brief die een prachtige handreiking is voor een gesprek. Met toestemming anoniem geplaatst.

Hallo klasgenoten en projectgroepsleden,

Nog even over het gesprek afgelopen zaterdag aan het eind van het projectgroepuur. Toen ik vertelde dat ik niet gevaccineerd was, viel er een ijzige stilte. Voor alle duidelijkheid en om te voorkomen dat dit een eigen leven gaat leiden, wil ik het volgende hierover zeggen.

Ten eerste: Nee, ik ben niet gevaccineerd en ik ben ook niet voornemens dat te gaan doen. En ja, ik was wel getest, conform de aanbevelingen van het RIVM, hoewel deze niet van kracht zijn voor het hoger onderwijs. Het betekent in de praktijk dat ik na een negatieve test een veel lagere kans heb om het virus verder te verspreiden dan een gevaccineerde zonder test. In het geval dat wij volgende maand nog live les kunnen hebben, zal ik mij testen op de ochtend voor college, voor zover dat nog wat toevoegt.

Ten tweede: Nee ik ben geen wappie of antivaxxer, en ik ben al zeker niet extreem rechts! Ik heb veel gelezen en nagedacht om tot mijn keuze te komen. Ik laat vaccinatie dus ook niet na uit laksheid of onverschilligheid. Integendeel: ik maak me grote, grote zorgen over wat er op dit moment allemaal gebeurt. Ik wil dat hier niet allemaal uit de doeken doen, maar voor wie oprecht wil meer wil weten over het waarom van mijn keuze, je mag altijd reageren en vragen (graag in een persoonlijk bericht, dan kunnen we hier dit onderwerp afsluiten).

Ten derde: ik schrijf dit niet met als doel om anderen tot uitspraken te verleiden omtrent de eigen vaccinatie- of teststatus. Dat is naar mijn mening een privékwestie en ik ga er vanuit dat iedereen naar eer en geweten een keuze maakt en heeft gemaakt. Ik heb spijt als haren op mijn hoofd dat ik mijn mond heb opengedaan en mijzelf in het schophoekje heb gezet. Ik kan nu niet meer anders dan volledig opening van zaken geven. 

Conclusie: Vind je ondanks dit bericht nog steeds dat ik op zijn minst een risico voor jou gezondheid ben of heb je andere redenen waarom je je er niet goed bij voelt, voel je vrij om ver bij mij uit de buurt te blijven, of nog makkelijker: laat het even weten, dan kan ik er zelf ook rekening mee houden. En nogmaals, wie verder iets wil laten weten of iets wil horen over mijn beweegredenen mag mij altijd appen of mailen.

Ik wens jullie een goede week en ik hoop, mocht het nog kunnen op locatie of anders via zoom, dat we volgende maand weer gewoon verder kunnen gaan met de lessen.

Vriendelijke groet,

“It is better to change an opinion, then to persist in a wrong one.”- SOCRATES

© 2024 Medisch Ethisch Contact | alle rechten voorbehouden.