Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Covid-19 is het ziektebeeld wat wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. De grote groep coronavirussen is er al heel lang. Zij behoren tot de groep van de verkoudheidsvirussen. Dit nieuwe coronavirus wordt ook wel Sars-Cov-2-virus genoemd.

Het verwarrende is dat de termen ‘Corona’ en ‘Covid-19’ in de media door elkaar lopen. Mensen zeggen ‘ik heb Corona’ als ze alleen een positieve test hebben. Tot 2020 gebruikten huisartsen geen testen om een diagnose te bevestigen. Er was jaarlijks een griepgolf in Nederland. Griep, of Influenza, is een ziektebeeld wat door het griepvirus veroorzaakt wordt. Dat is het idee, maar bij de diagnose werd voorheen geen test gebruikt. Mensen kregen het advies uit te zieken. Bij complicaties zoals longontsteking kregen ze antibiotica of als mensen erg ziek waren werden ze ingestuurd naar het ziekenhuis.

Sinds 2020 is de griepgolf verdwenen. Dat komt waarschijnlijk doordat alle ziektebeelden die huisartsen voorheen ‘griep’ noemden, nu ‘Covid-19’ genoemd worden. Het is zelfs zover doorgeschoten dat het hebben van een positieve test al voldoende is om de diagnose ‘Covid-19’ in te vullen op het (anonieme, dus door het CBS niet te herleiden naar een persoon) doodsoorzaak-formulier voor het Centraal Buro voor de Statistiek.

 

“It is better to change an opinion, then to persist in a wrong one.”- SOCRATES

© 2024 Medisch Ethisch Contact | alle rechten voorbehouden.