Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Column van Maarten Vasbinder in de Andere krant, 5 februari 2022.

In 1982 verscheen mijn enige dichtbundel “De Rode Molen”, gedichten uit  de jaren 70. Uitgegeven door De Appelbloesem Pers en niet meer te koop, hetgeen niet hetzelfde betekent als uitverkocht.

Gelukkig heb ik zelf nog een exemplaar, zorgvuldig bewaard tussen het volledige werk van Pablo Neruda. Het was wel even zoeken, maar, omdat ineens de verveling een moment toesloeg, besloot ik na 40 jaar weer eens mijn gedachten van toen en nu te vergelijken en wat schetst mijn verbazing. Op bladzijde 59 onthult zich De Waarheid en die wil ik u niet onthouden.

GOURÓ

aaaiii aaqai

placiue de la verjeja

hoeooeooeooe…

hweait!!!

Lees en spreek uit alsof u een goeroe bent.

Goeroe’s heb ik altijd bijzonder gevonden, omdat ze de absolute Waarheid verkondigen, althans volgens hun volgelingen en dat is voor vele goeroes een goed verdienmodel, waar ze in het algemeen weinig kwaad mee aanrichten.

Hoe krijgen ze het voor elkaar, mensen voor zich te winnen en hen idolaat te maken voor hun waarheid? Door een vorm van hypnose, gebruik makend van het feit, dat hun volgelingen vaak mensen zijn die vastgelopen zijn in modellen en technocratie, geflipt zijn, zeg maar. Dat is een van de vele vormen.

Dezelfde technieken worden gebruikt door instituten als OMT en RIVM. Nu heet de goeroe plotseling “expert”, maar de onzin die ze, versterkt door overheid en pers uitbraken, is bepaald niet onschuldig,  heet ook Waarheid en is ook absoluut. Waar bij de goeroe tegenspraak nog wel eens geduld wordt en beschouwd als de kracht van de geest, wordt bij de experts tegenspraak verboden, bestraft en worden de tegensprekers gedehumaniseerd en vernederd.

Echter waar de Goeroe slechts weinig tegenspraak ontmoet, moeten de “experts” optreden, vaak hard. tegen miljoenen die het niet met hen eens zijn, omdat ze aantoonbaar onwaarheid spreken.

Waar de goeroe zich beroept op krachten die hij ontvangt uit de natuur, althans dat zegt hij, beroept de “expert” zich op, door hem zelf gemaakte, wetenschap, waarin de feiten worden aangepast aan de theorie.

De mantra’s van de Goeroe zijn simpel, meestal onbegrijpelijk. Daarmee roepen ze op tot zoeken.

De mantra’s van de “experts” zijn een ingewikkelde amuzikale woordenbrij, waarin punt en contrapunt als gelijken worden beschouwd. Oftewel de expert spreekt zichzelf voortdurend tegen.

De “experts” en hun woordvoerders zijn meesters in die techniek en kunnen daar een groot deel van de mensen tijdelijk mee voor de gek houden, daarbij het zoeken verbiedend, zodat het tijdelijke van lange duur wordt.

De goeroe wordt geëerd, of afgewezen als een halve gek. De “expert” bezoedelt zich zelf met het slechtste wat in de mens zit, waarbij hij de benaming expert tot een gehaat onderwerp maakt. De “expert” graaft zijn eigen graf, maar neemt duizenden, miljoenen daarin mee. Hij is net zo verward geraakt in modellen en technocratie, als de volgelingen van de goeroe, maar ziet de vlucht naar voren als de oplossing, die alleen zal slagen als alle anderen onderdrukt worden.

De volgeling van de goeroe komt meestal weer bij zinnen. De “expert” verliest elke zin en en wordt waanzinnig.

Toen vond ik dit gedicht (iets veranderd), waaruit blijkt dat er niets veranderd is.

ONWETENSCHAPPELIJK

Ik heb gehoord

dat de technocratie

liefde kan verdringen

met twee wortel x

op statistische basis.

Alsof een boze

tovenaar een hete

gloed in ons dooft,

De formule geeft

van warm.

Meer dan zevenendertig graden

Celsius

Dan toch liever:

hweait!!!

“It is better to change an opinion, then to persist in a wrong one.”- SOCRATES

© 2024 Medisch Ethisch Contact | alle rechten voorbehouden.