Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Column door Els van Veen, huisarts. Op 12 februari 2022 verscheen deze column in de Andere Krant, papieren zaterdagkrant sinds oktober 2021.

Huisarts Jan Vingerhoets schreef onlangs een open brief aan de artsen en verpleegkundigen van de GGD, omdat hij zich grote zorgen maakt over de vaccinatie van 5 tot en met 11-jarige kinderen. In zijn brief legde hij uit waarom een vaccin voor verreweg de meeste kinderen niet nodig zal zijn. Daarentegen zijn er legio medische, juridische en morele bezwaren tegen dit beleid in te brengen. Hij richtte zich tot de artsen en verpleegkundigen van de GGD, omdat onder hun verantwoordelijkheid de prikken worden aangeboden, maar ook, zo is zijn overtuiging, omdat zij uiteindelijk voor onze kinderen het beste wensen.

Om de GGD medewerkers te bereiken plaatste hij zijn brief op LinkedIn. Binnen een uur werd zijn open brief door de Tech gigant verwijderd. Daar was geen enkele reden voor, Vingerhoets had een medische opinie over een actueel en belangrijk onderwerp, zijn toon was correct, de inhoud was deskundig. LinkedIn verstoorde met hun actie een medische discussie, die wel degelijk gevoerd dient te worden.

De afgelopen twee jaar heb ik ook verschillende keren ervaren dat ik werd gecensureerd, als ik mijn mening gaf vanuit mijn ervaring als huisarts. Of als ik serieuze vragen had over het beleid. Het was een onwerkelijke en vervreemdende ervaring; opeens was mijn reactie verwijderd. De eerste keer dat het gebeurde ging ik even twijfelen aan mijzelf; had ik wel een reactie geplaatst? Waarom is die verwijderd? Wat had ik fout gezegd?

Die eerste keer was onder een column op de website van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering van de Geneeskunst, de KNMG. De ethicus van de KNMG, Gert van Dijk, had een column geschreven met als titel:

‘De prijs van niet vaccineren’.

Het was begin december 2020, dus nog voor de vaccinatiecampagne van start ging.

Van Dijk schreef: ‘Zoals mijn vaccineren gevolgen heeft voor anderen, zo heeft niet-vaccineren dat ook. Als te weinig mensen zich laten vaccineren zullen er mensen blijven sterven en zal het langer duren voor de maatregelen opgeheven kunnen worden. Zal het ook langer duren voor iedereen weer aan het werk of fysiek naar de onderwijsinstelling kan en kan deelnemen aan het normale sociale leven. Niet-vaccineren heeft dus niet alleen consequenties voor het individu, maar ook voor de samenleving als geheel.’

Meerdere artsen en niet medici gaven hun reactie. Ik ook. En opeens waren alle reacties verwijderd en verscheen de tekst:

De KNMG heeft de comments onder dit bericht gesloten. Alle eerdere comments worden gelezen.

De KNMG en andere instanties passen censuur toe om ongewenste meningen de kop in te drukken. Maar ik denk dat dit averechts werkt. Censuur werkt namelijk twee kanten op. Ik voelde mij eerst afgesneden van de anderen. Ik kon nu niet meer weten hoe zij over vaccinatieplicht dachten bijvoorbeeld. Eerst maakte de censuur me onzeker en boos. Maar al snel besloot ik die andere artsen dan via andere wegen te zoeken. In januari 2021 ontmoette ik andere kritische artsen op het Museumplein. In april 2021 ging ik op twitter (@veen_els) en vond ik nog meer artsen die zich ook zorgen maakten over het Coronabeleid. Bij Marsen voor de Verbinding kwam ik met hen in contact, ook met Jan Vingerhoets en uiteindelijk ken ik nu meer (huis)artsen dan voor Corona.

Censuur lijkt misschien een goede manier om artsen de mond te snoeren en af te snijden van elkaar. Maar degenen die censuur inzetten lijken het omgekeerde te bewerkstelligen. Ik lees bijna niets meer op fora die me eerder censureerden, plaats er uiteraard ook niets meer, en vond via nieuwe wegen contact met andere artsen.

Zo schieten regimes met censuur in hun eigen voet.

“It is better to change an opinion, then to persist in a wrong one.”- SOCRATES

© 2024 Medisch Ethisch Contact | alle rechten voorbehouden.