Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Derde van team dat door WHO is aangesteld om de oorsprong van Covid te onderzoeken, heeft belangenconflicten

De Wereldgezondheidsorganisatie is verwikkeld in een nieuw schandaal: minstens een derde van haar team dat de oorsprong van COVID-19 onderzoekt, dat vorige week werd aangesteld, heeft belangenconflicten vanwege onderzoekslinks of eerdere verklaringen over de ziekte. 

Vertaalde link

Het team van 26 wetenschappers, geselecteerd uit 700 aanvragers, werd vorige week genoemd nadat de eerste inspanningen van het VN-orgaan door China werden gefrustreerd en werd vervolgens breed bekritiseerd nadat ze het “uiterst onwaarschijnlijk” hadden verklaard dat de pandemie begon met een laboratoriumlek.

Michael Ryan, een hoge WHO-functionaris, zei dat de nieuwe wetenschappelijke adviesgroep over de oorsprong van nieuwe pathogenen (Sago) mogelijk de laatste kans had om de oorsprong van Covid-19 te ontdekken “op een collegiale, collectieve en wederzijds verantwoordelijke manier”.

Toch is er groeiende ontsteltenis over de opname van zeven leden van de in diskrediet geraakte vorige groep, wiens bevindingen de lijn van het regime van Peking weergalmden – naast anderen die de angst voor een laboratoriumincident afdoen als samenzweringstheorie.

Tory-parlementslid Bob Seely, van de Commissie Buitenlandse Zaken, zei: “Waarom omvat het nieuwe team mensen die gecompromitteerd zijn? Twee whitewashes zijn niet beter dan één. De wereld is een robuust onafhankelijk onderzoek verschuldigd.”

Tot de zeven leden van de vorige studiegroep behoren de Britse professor John Watson en de Nederlandse wetenschapper Marion Koopmans.

Koopmans runt een afdeling viroscience die samenwerkt met EcoHealth Alliance, de Amerikaanse organisatie onder leiding van de Britse wetenschapper Peter Daszak, die risicovolle experimenten met vleermuisvirussen in Wuhan financierde.

Ze heeft 27 artikelen gepubliceerd met haar collega Ron Fouchier, een van ‘s werelds meest controversiële onderzoekers naar ‘gain of function’-experimenten, die tot doel hebben dierlijke virussen overdraagbaarder te maken en mensen te infecteren.

Nieuwe leden van het WHO-team zijn onder meer de Duitse viroloog Christian Drosten, die vorig jaar een invloedrijke verklaring van Lancet ondertekende die “samenzweringstheorieën die suggereren dat COVID-19 geen natuurlijke oorsprong heeft” aanviel en Pekings “snelle, open en transparante gegevensuitwisseling” prees. .

Een van de twee bioveiligheidsspecialisten is Kathrin Summermatter, een Zwitserse wetenschapper die de veiligheid van Chinese laboratoria heeft geprezen en zei dat het idee van een onderzoeksincident “een klassieke samenzweringstheorie” is.

Filippa Lentzos, een biosecurity-expert aan King’s College London, heeft benadrukt dat het van vitaal belang is om alle theorieën open te houden, en zei: “Er lijken velen in de groep te zijn die geen open geest hebben – een essentiële kwaliteit in elk wetenschappelijk onderzoek team.”

“It is better to change an opinion, then to persist in a wrong one.”- SOCRATES

© 2024 Medisch Ethisch Contact | alle rechten voorbehouden.