Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Ze moeten gewoon die booster nemen. Punt.”

Anoniem praktijkperikel. De doktersassistente komt aan het eind van het spreekuur naar me toe. Ze heeft bij zichzelf antistoffen op Covid laten bepalen en vraagt me of die hoog zijn. Ruim 1000. Het lijkt ons wel hoog. De aanleiding voor de bloedtest was dat ze aan het aarzelen is over de boosterprik. In februari van dit jaar heeft ze twee prikken met het Moderna-vaccin gehad, net als verreweg de meeste huisartsen. Ik besluit de vraag voor te leggen aan de medisch microbioloog van een naburig ziekenhuis.

“Daar moeten we niet aan beginnen”, zegt die meteen, “ze moet gewoon haar booster nemen. Punt”.

Als ik toch om uitleg vraag, word ik verwezen naar een webinar die er onlangs in het ziekenhuis is gegeven. Maar ik vind de vraag van de assistente niet raar; ze heeft best veel antistoffen, toch? En waarom zou ze nu een booster nemen als de antistoffen zo hoog lijken? Waar zijn de inzichten van de webinar dan op gebaseerd?

“Wij baseren ons op de persconferenties” zei de microbioloog. Ik heb bedankt en heb de assistente verteld dat ik niet wijzer was geworden en dat ze zelf haar afweging moest maken.

“It is better to change an opinion, then to persist in a wrong one.”- SOCRATES

© 2024 Medisch Ethisch Contact | alle rechten voorbehouden.