Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De Covid-19-pandemie is een ‘stresstest’ voor westerse democratieën.

Volgens politiek filosoof David Thunder faalt het Westen voor deze test nu de scheidslijn tussen Chinees collectivisme en Europees individualisme begint te vervagen.

De Covid-19-pandemie is een crisis van voldoende omvang en impact om een ​​grote ‘stresstest’ te vormen voor westerse democratieën. Hoewel het redelijk kan zijn om tijdens een ernstige crisis, zoals militaire dreiging, bepaalde vrijheden in te perken, is het niet altijd gemakkelijk om de juiste balans te vinden. In de hitte van een nationale of mondiale crisis kunnen burgers worden overmand door angst en paniek en kunnen ze meer van hun vrijheden opgeven dan ze zouden moeten.

Er kan aannemelijk worden gemaakt dat dit precies is wat er is gebeurd in de huidige pandemie. Een groot aantal regeringen in heel Europa en Noord-Amerika – met enkele opmerkelijke uitzonderingen, zoals Zweden en Florida – legden strenge beperkingen op aan de burgerlijke vrijheden, zelfs tot het punt dat hele bevolkingsgroepen werden onderworpen aan wat neerkwam op een vorm van universeel huisarrest. Ze leken hun voorbeeld te volgen uit China, dat in januari 2020 een dramatische afsluiting instelde om de uitbraak in Wuhan in te dammen.

Lockdowns namen verschillende vormen aan in verschillende regio’s, maar ze hielden allemaal een indringende en dwingende regulering van het sociale en commerciële leven van burgers in, van het soort dat onder normale omstandigheden nooit zou worden goedgekeurd of geaccepteerd. Lees verder: https://spectator.clingendael.org/en/publication/pandemic-turning-west-china

“It is better to change an opinion, then to persist in a wrong one.”- SOCRATES

© 2024 Medisch Ethisch Contact | alle rechten voorbehouden.